Over het wel en wee van de keunste Fanfare van Noordwijk, Fanfare is COOL!!

Wie ben ik

Ik ben Janine Passchier, sinds 2013 voorzitter van R.K. Fanfarekorps Excelsior in Noordwijk. Zelf speel ik tenor saxofoon bij het fanfarekorps, in het fanfareorkest en bij het leerlingenorkest. Daarnaast zet ik mij in voor het werven van nieuwe leden, het behouden van leden en de PR. Het voorzitterschap is niet zo moeilijk, maar het werven en behouden van (nieuwe) leden is in deze tijd geen sinecure. Er gaat enorm veel tijd en energie in zitten. Dat is niet erg, ik doe het graag en bij elk succesje is het ook zeer bevredigend! Soms maak je een verkeerde keus, maar daar leer je van en zo vind je de weg naar succes!


Toen ik in 2013 voorzitter werd, heb ik mijzelf tot doel gesteld om, in 2021 als de fanfare haar 100-jarig bestaan viert, het dubbele aantal leden op straat te hebben lopen. We liepen toen met 23 muzikanten op straat. Soms vraag ik mij af waar ik aan begonnen ben, want intussen zijn we nog met 20! De vergrijzing heeft hard toegeslagen in de afgelopen 3 jaar en doordat er geen actieve ledenwerving plaatsvond, zijn die gaten dus nog niet opgevuld! Maar dan kijk ik weer even rond in ons leerlingenorkest en zie dat er niet maar 3 leerlingen zijn, zoals in 2013, maar toch al 13! En dan ben ik weer gerustgesteld voor het moment, want die 13 leerlingen gaan allemaal de straat op! Tenminste, dat is de bedoeling!


Ondertussen ben ik uiteraard nog niet tevreden. Er moeten er nog méér bij! Dus starten we in schooljaar 2016/17 weer met een campagne in samenwerking met een basisschool. Breng ik de komende tijd de Fanfare weer onder de aandacht bij de ondernemers en overige inwoners van Noordwijk en organiseren we de nodige activiteiten om de leden aan onze vereniging verbonden te houden. Ondertussen heb ik, als voorzitter, te maken met onvrede onder de oudere leden vanwege de hoognodige veranderingen en moet ik mijn best doen om het familiegevoel binnen de vereniging terug te krijgen, behouden en versterken.


Genoeg te doen dus de komende tijd! En u, als lezer, kunt meegenieten van dit alles. Volg dit blog en blijf op de hoogte van het wel en wee van de Fanfare. Of, nog leuker, wordt lid van onze keune vereniging, leer een instrument bespelen en wordt onderdeel van dit blog.
Tot de volgende keer.